Royale Union Saint-Gilloise Royale Union Saint-Gilloise
-

Wiki

Royale Union Saint-Gilloise is een voetbalclub uit België. De club werd opgericht in 1897 en bestaat daarmee 127 jaar. Royale Union Saint-Gilloise speelt voornamelijk in haar thuisstadion Stade Joseph Mariën in Brussels. We houden de voetbaluitslagen van deze club al bij sinds 2016-08-06.

Kalender wedstrijden

De 6 eerstkomende matchen van Royale Union Saint-Gilloise. Om het volledige wedstrijdprogramma voor Royale Union Saint-Gilloise te zien klik je op de groene knop onder dit overzicht.

Uitslagen

Meer over Royale Union Saint-Gilloise

Oprichting en Vroege Jaren

"La Royale Union Saint-Gilloise", opgericht op 1 november 1897 in Saint-Gilles, Brussel, is een van de meest gevierde Belgische voetbalclubs. De club, spelend met stamnummer 10 en in geel-blauwe kleuren, kende haar glorietijd voor de Tweede Wereldoorlog, waaronder een ongeëvenaarde reeks van 60 ongeslagen wedstrijden tussen 1933 en 1935.

Historische Successen

De club domineerde het Belgische voetbal in de vroege 20e eeuw, met meerdere kampioenschappen voor de Eerste Wereldoorlog en extra titels in de jaren 1920 en 1930. Het team speelde in het Joseph Marien-stadion in Forest, een naburige gemeente van Saint-Gilles.

Perioden van Neergang en Heropleving

Na een lange periode van sportieve terugval, waarin de club tussen divisies pendelde, kwam er een keerpunt in 2018. De Engelse eigenaar Tony Bloom nam de club over en leidde een opleving, met als hoogtepunt de promotie naar 1A in het seizoen 2020-2021 na een afwezigheid van 48 jaar op het hoogste niveau.

Recente Prestaties

In recente seizoenen heeft de club zich opnieuw gevestigd als een topclub in het Belgische voetbal. In de seizoenen 2021-2022 en 2022-2023 behaalde de club respectievelijk een tweede plaats en een derde plaats in de Jupiler Pro League. Ook op Europees niveau boekte de club successen met een opmerkelijk parcours in de Europa League.

Clubstructuur en -cultuur

De club heeft een rijke geschiedenis van voorzitters en coaches en staat bekend om haar sterke band met de lokale gemeenschap en supporters. De clubcultuur wordt ook gevierd in de Belgische populaire cultuur, zoals in het toneelstuk "Bossemans et Coppenolle", dat de rivaliteit tussen Union Saint-Gilloise en Daring Club de Bruxelles belicht.

Nieuws over voetbalclub Royale Union Saint-Gilloise

Stand Royale Union Saint-Gilloise

Factsheet

Spelers Royale Union Saint-Gilloise

Volg Voetbaluitslagen.be op Facebook