Nederland Nederland
-

Wiki

Het nationale elftal van Nederland. De nationale ploeg werd opgericht in 1889 en bestaat daarmee 135 jaar. Nederland speelt voornamelijk in haar thuisstadion Johan Cruijff Arena in Amsterdam. We houden de voetbaluitslagen van dit voetbalelftal al bij sinds 2014-06-13.

Kalender wedstrijden

De 6 eerstkomende matchen van Nederland. Om het volledige wedstrijdprogramma voor Nederland te zien klik je op de groene knop onder dit overzicht.

Uitslagen

Meer over Nederland

Het Nederlands elftal vertegenwoordigd Nederland in internationale wedstrijden. Het nationale elftal van Nederland speelde zijn eerste wedstrijd tegen buur land, ons België!

Bijnaam
De nationale ploeg van Nederland staat ook gekend als Oranje. Verwijzend naar het koningshuis van Nederland, Oranje-Nassau. De spelers spelen dan ook meestal in het oranje.

Wie is de bondscoach van Nederland?
Op dit moment is Louis van Gaal de trainer van het Nederlands elftal. Hij was dit ook al eerder.

Zijn eerste functie als bondscoach van Nederland nam hij op in 2000. Het was toen de bedoeling om de spelers van Oranje klaar te stomen voor het WK in Zuid-Korea en Japan. De Nederlanders konden het eindtoernooi van het wereldkampioenschap voetbal toen niet halen. Van Gaal nam zijn verantwoordelijkheid en diende zijn ontslag in. Hij werd vervangen door Dick Advocaat.

De tweede passage was in 2012 voor het WK in Brazilië. Hier kon Louis van Gaal wel indruk maken met een kwalificatie voor het eindtoernooi én een bronzen medaille voor Nederland. Nederland won met 0-3 van gastland Brazilië in de troostfinale.

Ook nu weer is Louis van Gaal dus bondscoach. Nederland kwalificeerde zich voor de eindronde van het wereldkampioenschap in Qatar. Ondanks het feit dat de 70-jarige trainer herstellende is van prostaatkanker heeft hij een sterke greep op de huidige selectie spelers van Oranje. Zo blijkt uit de sterkte overwinning tegen de Rode Duivels met 1-4 op vrijdag 3 juni in de Nations League.

Het Nederlands elftal op het WK
Het Nederlands elftal heeft toch al wat mooie prestaties kunnen neerzetten in de historie van de nationale ploeg. Zo konden ze al 3 keer vice-wereldkampioen worden (of 3 keer tweede) en vrij recent nog een derde finish op het WK in Brazilië. Verder speelde Oranje ook nog de troostfinale op het WK van 1998 in Frankrijk. Die troostfinale verloren ze met 1-2 van Kroatië.

WK 2022 in Qatar
Na niet gekwalificeerd te zijn voor het WK in Rusland is Nederland er dit keer weer wel bij. Deze keer kwalificeerde Nederland zich direct door in de kwalificatiewedstrijden van Europe voor het WK als groepswinnaar te eindigen.

Nederland speelt op het WK in groep A tegen Ecuador, Senegal en gastland Qatar. Nederland speelt de allereerste wedstrijd van het wereldkampioenschap voetbal van 2022 "uit" tegen Senegal. De openingscermonie zal echter plaatsvinden in de 2de wedstrijd van het toernoei in de wedstrijd tussen gastland Qatar en Ecuador.

De eerste wedstrijd zal gespeeld worden dinsdag 21 november 2022 om 11 uur Belgische tijd.

Stand
Als je de standen van het Nederlands elftal wil weten kan je op deze pagina naar de factsheet gaan en op de competitie klikken waarvan je wil weten hoe Nederland daar in de stand staat. De nationale ploeg zal automatisch gemarkeerd zijn in het geel zodat je direct ziet waar Oranje staat.

Speelt Ruud Vormer voor het Nederlands elftal?
Een van de bekendste Nederlanders in 1A is Ruud Vormer. Ruud is middenvelder bij Club Brugge.

Het antwoord is dat hij op dit moment niet in de selectie van het nationale elftal van Nederland zit. In 2018 werd hij wel opgeroepen voor enkele oefeninterlands waardoor Vormer 4 caps heeft als international.

Nieuws over voetbalclub Nederland

Volg Voetbaluitslagen.be op Facebook