1A Jupiler Pro League - seizoen 2014

Uitslagen

Meer over 1A Jupiler Pro League

De hoogste league werd opgericht in 1895 60 jaar na de oprichting van België. De Belgische competitie is een van de oudste voetbalcompetities in Europa na de competities van Groot-Brittannië. Op het vasteland van Europa de oudste competitie.

In het verleden stond de competitie bekend onder andere namen. De "Coupe de Championnat", "Ere Afdeling", "Eerste Klasse", "Betaald voetbal 1A" en de huidige naam sinds 2017 "Profvoetbal 1A". De reeks heeft slechts 2 sponsors gekend. De Franse autoconstructeur Peugeot en sinds seizoen 1998 Jupiler. Daarom de huidige naam, de Jupiler Pro League.

De meest dominante clubs in deze reeks zijn Anderlecht en Club Brugge. Anderlecht met 34 landstitels en Club Brugge met 17 titels. Iedere clash tussen deze 2 clubs is dan ook iedere keer een spektakel in België. Is het niet op het veld dan is het naast het veld.

Wat is de Jupiler Pro League?

De Jupiler Pro League is een Belgische voetbalcompetitie die met 16 voetbalclubs wordt gespeeld. Na seizoensronden en een play-off systeem komen we de kampioen te weten.

Wanneer is de Jupiler Pro League gestart?

De Jupiler Pro League werd in 1895 gestart. Het format toen was heel anders. Zo werd het eerste seizoen, 1895-1896 met slechts 7 voetbalclubs gespeeld waarvan er 4 uit Brussel kwamen.

Hoe is de Jupiler Pro League geëvolueerd in de loop der jaren?

Het openingsseizoen van de competitie, dat tot 1900 onder de naam de "Coupe de Championnat" bekend stond, bestond uit 7 voetbalclubs en werd in seizoen 1895-1896 gewonnen door FC Liégeois (bestaat nog altijd en speelt nu in de Belgische Eerste Nationale).

De eerste versie van de competitie had niet echt een systeem. Er waren 4 clubs uit Brussel. In seizoen 1898-1899 werd door de UBSSA een nieuwe reeks opgericht met clubs uit Oost- en West-Vlaanderen. De winnaar van deze reeks speelde apart van de originele reeks. De Vlaamse winnaar speelde dan met de winnaar van de originele reeks om de landstitel. 

Hoeveel wedstrijden worden gespeeld in de Pro League?

Dit seizoen worden er 240 wedstrijden in totaal gespeeld in profvoetbal 1A (de officiële naam van de Jupiler Pro League).

Hoe vaak update Voetbaluitslagen het Jupiler Pro League klassement?

Het klassement wordt om de 6 uur bijgewerkt. Dat komt neer op om middernacht 00:00, 's morgens om 06:00, op de middag om 12:00 en dan de laatste keer om 18:00.

Dus als je de standen in het klassement wil weten moet je ongeveer een 5 minuten na deze updates komen kijken naar de nieuwe stand van je favoriete club. De statistieken in de tabel worden dan trouwens ook mee aangepast.

Wat is de afkorting van de Jupiler Pro League?

De Jupiler Pro League wordt afgekort tot JPL of 1A. Vooral op social media worden deze termen gebruikt om snel een tag te plaatsen als het over de Jupiler Pro League gaat. #jpl of #1a.

Wat is de hoogste score ooit in de Jupiler Pro League?

De hoogste score ooit in de Jupiler Pro League werd neergezet in de wedstrijd tussen Standard Luik en KRC Genk op zondag 28 oktober 1979. Standard kon toen met 12-0 winnen van KRC Genk, dat toen nog als Winterslag bekend stond.

Wanneer begint de Jupiler Pro League dit seizoen?

De Jupiler Pro League is op dit moment bezig en is begonnen op vrijdag 28 juli 2023 met een wedstrijd tussen Union en Anderlecht. Op deze eerste speeldag won Union met 2-0 de openingswedstrijd.

Wanneer eindigt de Jupiler Pro League?

De laatste speeldag voor de reguliere competitie van de Jupiler Pro League is op zaterdag 16 maart 2024. Na deze laatste speeldag vloeien de ploegen van de Jupiler Pro League door naar de verschillende play-offs en spelen dan de seizoensfinale van 1A.

Wanneer beginnen de play-offs in de Jupiler Pro League?

De play-offs in de Jupiler Pro League starten meestal de week na de laatste speeldag van de gewone competitie. Dit jaar zal dat dan zijn vanaf vrijdag 22 maart 2024 of zaterdag 23 maart 2024.

Hoe werken de play-downs in de Jupiler Pro League?

Tijdens de play-downs wordt bepaald welke ploegen zakken naar 1B. Na de gewone competitie gaan de 4 laatste ploegen in de rangschikking over 6 speeldagen beslissen wie degradeert. In tegenstelling tot de play-offs halveren de punten bij de play-downs niet. De laatste 2 degraderen sowieso, maar er kan nog een 3de team naar 1B zakken na een barragewedstrijd tegen de winnaar van de Promotion Play-offs in de 1B Challenger Pro League.

Een barragewedstrijd is een wedstrijd waarbij er een heen- en terugwedstrijd gespeeld wordt.

De play-downs zijn ook gekend als de Relegation Play-offs.

Hoe werken de play-offs in de Jupiler Pro League seizoen 2023-2024?

De play-offs in de Jupiler Pro League worden gespeeld na 30 speeldagen in de reguliere competitie. De eerste 6 teams van de finale rangschikking strijden voor de kampioenentitel in de Champions's Play-offs. De winnaar van deze play-off mag zich kampioen van België noemen.

Verder worden nog de Europe Play-offs gespeeld. Ploegen die op positie 7 tot 12 staan spelen deze play-offs. Ze spelen voor een ticket om een kans op Europees voetbal te maken via een extra kwalificatiewedstrijd.

Welke teams uit de Jupiler Pro League spelen Europees?

De eerste 3 teams uit de Jupiler Pro League Champion's Play-off spelen sowieso Europees. Het team dat als 4de eindigt, neemt het op tegen de winnaar van de Europe Play-off. Het team uit de Champion's Play-off speelt in eigen stadion en krijgt hiermee het thuisvoordeel.

Thuisvoordeel in het voetbal is het psychologisch voordeel dat een voetbalteam en zijn spelers heeft door op bekend terrein te spelen. Bijkomend voordeel is dat de thuissupporters een actieve rol als 12de man kunnen spelen. Statistisch gezien wint de thuisploeg altijd meer dan de uitploeg.

Waarom spelen sommige teams soms een week of speeldag niet in de Jupiler Pro League?

In de Jupiler Pro League gebeurt het vaak dat 1 of meerdere teams soms een speeldag niet spelen. De reden is simpel, als een club te veel wedstrijden moet spelen worden de spelers te moe om nog goed te spelen en verhoogt de kans op blessures. Bovendien vindt de Pro League het belangrijk dat de Belgische teams goed overkomen in Europese wedstrijden. Daarom plant de Pro League de wedstrijden zo in dat alle Europees spelende teams optimaal kunnen rusten en spelen.

Nieuws 1A Jupiler Pro League

Volg Voetbaluitslagen.be op Facebook