Aston Villa Aston Villa
-

Wiki

Aston Villa is een voetbalclub uit Engeland. De club werd opgericht in 1874 en bestaat daarmee 150 jaar. Aston Villa speelt voornamelijk in haar thuisstadion Villa Park in Birmingham. We houden de voetbaluitslagen van deze club al bij sinds 2014-08-16.

Kalender wedstrijden

De 6 eerstkomende matchen van Aston Villa. Om het volledige wedstrijdprogramma voor Aston Villa te zien klik je op de groene knop onder dit overzicht.

Uitslagen

Meer over Aston Villa

Aston Villa is een Engelse voetbalclub uit Aston. Aston is een plaats in de stad Birmingham. Aston Villa bestaat al bijna 150 jaar. We houden de voetbaluitslagen van Villa al bij sinds 10 augustus 2019.

Ze zijn een van de eerste ploegen die speelden in de engelse eerste klasse, de Football League. De oudste professionele voetbalcompetitie ter wereld opgericht 1888. De voorloper van de huidige Premier League. In 1992 lag Villa trouwens mee aan de basis van het huidige format van de Premier League.

Stadsderby Birmingham

Aston Villa is niet de enige grote club in Birmingham. Birmingham City is een andere topper. De derby tussen deze clubs staat in het Engelse voetbal bekend als de “Second City Derby”. De bekendste derby zijnde de derby tussen Manchester City en Manchester United.

De eerste “Second City Derby“ vond plaats op 5 november 1887 in de FA Cup. Aston Villa won toen met 4-0 tegen het toen nog Small Heath Alliance hetende Birmingham City. De eerste competitiewedstrijd waarbij deze Brummies de degens kruiste was die in de Football League op 1 september 1894 ook deze keer moest Small Heath Alliance zijn meerdere erkennen in Aston Villa. Het eindresultaat was toen 2-1 in het voordeel van Villa.

In totaal speelden de 2 ploegen uit Birmingham 127 keer tegen elkaar. In deze wedstrijden kwam het 33 keer tot een gelijkspel, 38 keer op winst voor Birmingham City en 57 overwinningen voor Aston Villa. De teams spelen op dit moment niet meer samen in dezelfde league dus voor een volgende derby is het wachten tot ze weer in dezelfde reeks uitkomen of dat ze elkaar ontmoeten in de FA Cup.

De prijzenkast van Aston Villa

Aston Villa heeft door zijn lange bestaan ook een mooie prijzenkast uitgebouwd. Zo rijfden ze buiten nationale titels ook een aantal internationale titels binnen.

Villa werd in eigen land 7 keer kampioen in de hoogste divisie. De meeste recente landstitel dateert wel al van 1981. In de tweede klasse van Engeland werden ze 2 keer kampioen waarvan laatst in 1960 en de derde klasse werden ze 1 keer kampioen in 1972.

De Engelse beker, de FA Cup werd door Villa net als de titel van landskampioen 7 keer gewonnen. In 1982 sloegen ze in de Europese toernooien een dubbelslag met winst in zowel de Champions League als de UEFA Super Cup. Hiervoor kregen ze een ster op de Birmingham Walk of Stars. Te vergelijken met de sterren in Hollywood. In 2001 konden ze nog eens scoren bij de fans met winst in de Intertoto Cup, de voorloper van de huidige Europa League.

Identiteit van Aston Villa

Aston Villa draagt al sinds het begin de kleurencombinatie wijnkleur (claert) en hemelsblauw (sky blue). Deze kleuren dragen ze vandaag terug. Terug, omdat ze tussen het begin van de ploeg en het heden wel verschillende andere kleuren hebben gedragen. Maar iedereen kent deze iconische shirts direct. Een van de bijnamen van de club is dan ook The Claret & Blue Army. Andere bijnamen zijn The Villa en The Lions. De huidige shirtsponsor van de ploeg is Kappa. Dit logo prijkt samen op de kits met sponsor Cazoo. Cazoo is een website zoals Autoscout.

De fanbasis van Aston Villa is zeer breed. Ze hebben fans in heel Engeland en ook van over heel de wereld. Het is en blijft een van de oudste voetbalteams die er is. In 2012 heeft Aston Villa ook een anthem dat voor iedere thuismatch afgespeeld wordt. De Bells Are Ringing, bekijk hier op Youtube hoe de fans loos gaan op dit anthem.

Aston Villa heeft ook meerdere harde kernen. Zo heb je de Villa Youth, de Steamers, Villa Hardcore en de C-Crew. Bij deze groepen waren echte hooligans. Zo stierf er een steward bij Villa Park tijdens gevechten met QPR supportersgroepen. 

Het stadion: Villa Park

Aston Villa speelt al sinds 1897 in hetzelfde stadion, Villa Park. Op deze plaats zijn tal van topmatchen gespeeld. Het stadion werd ook gebruikt om enkele wedstrijden te spelen als thuisstadion voor het Engelse nationale elftal. In 2012 moest er tevens de FA Community Shield doorgaan omdat Wembley Stadion ingepalmd was door het Olympisch gebeuren van 2012. De Community Shield is de Super Cup van Engeland tussen de kampioen van de Premier League en de kampioen van FA Cup-beker.

Op dit moment heeft het stadion van Villa een capaciteit van 42095 personen. Ze willen dit uitbreiden naar 60000 zitjes. Hierover later ongetwijfeld meer.

Vrouwenteam

Het vrouwenteam van Aston Villa bestaat sinds 1989. Het is eigenlijk een overname van de vrouwenvoetbalploeg Solihull FC dat in 1973 opgericht werd. Spijtig genoeg hebben we nog geen toegang tot de voetbaluitslagen van de FA Women's Super League

Nieuws over voetbalclub Aston Villa

Stand Aston Villa

Factsheet

Spelers Aston Villa

Volg Voetbaluitslagen.be op Facebook