De Africa Cup 2024, info + waar kijken

Vanaf zaterdag 13 januari 2024 kan je de Africa Cup voetbaluitslagen live volgen op Voetbaluitslagen.be. De Afrika Cup is een landentoernooi zoals we dat in Europa kennen in de vorm van het EK.

De Africa Cup of Nations wordt deze editie door Ivoorkust georganiseerd. De wedstrijden worden in 5 landen gespeeld verspreid over 6 stadions. De stadions bevinden zich in de hoofdstad, Abidjan, Yamoussoukro, Bouake, San Pedro en Korhogo. In Abidjan zijn er 2 stadions, het Stade Félix Houphouët-Boigny en het Alassane Ouattara stadion. In dat laatste stadion wordt ook de finale van het toernooi gehouden.

De Africa Cup of Nations wordt ook afgekort als AFCON. AF van Afrika en CON van Cup of Nations.

Welke teams zijn gekwalificeerd voor de Africa Cup of Nations?

Groep A – Ivoorkust, Nigeria, Equatoriaal-Guinea en Guinee-Bissau
Groep B – Egypte, Ghana, Kaapverdië en Mozambique
Groep C – Senegal, Kameroen, Guinea en Gambia
Groep D – Algerije, Burkina Faso, Mauritanië en Angola
Groep E – Tunesië, Mali, Zuid-Afrika en Namibië
Groep F – Marokko, DR Congo, Zambia en Tanzania

Wanneer is de openingswedstrijd van de Africa Cup?

De openingswedstrijd van de Africa Cup wordt gespeeld door gastland Ivoorkust en Guinee-Bissau. De openingswedstrijd zal plaatsvinden in het Alassane Ouattara stadion in de hoofdstad Abidjan. De wedstrijd start 21 uur Belgische tijd op zaterdag 13 januari 2024 (20 uur lokale tijd).

Wie zijn de favorieten?

Het Marokkaans voetbalelftal is de grootste favoriet om de Afrika Cup te winnen. Marokko haalde immers de halve finale van het WK in 2022. Marokko wist het toernooi al eens te winnen in 1976.

Een andere favoriet is het Senegalees voetbalelftal, de huidige Afrikaanse kampioen. Ook het Egyptisch voetbalelftal wordt als een geduchte favoriet voor het kampioenschap gerekend.

Hoeveel prijzengeld is er voor het winnen van de Africa Cup?

Het prijzengeld voor de winnaar van da Africa Cup is omgerekend zo een 7 miljoen euro. Dat is 40% meer dan wat de vorige Afrikaanse kampioen, Senegal, kreeg.

De vice-kampioen krijgt ongeveer 4 miljoen euro en de andere halve finalisten ieder 2,5 miljoen euro. De gestrande kwartfinalisten krijgen ieder 1,3 miljoen euro.

Waar kan je in België naar de Africa Cup kijken?

In België kan je via BBC Three kijken naar de Africa Cup of Nations. Ook kan je via het CAF TV Youtube-kanaal een groot deel van de wedstrijden gratis bekijken (zie AFCON). Het kan wel zijn dat je een VPN of satteliet-verbinding moet gebruiken om op deze kanalen te kunnen afstemmen.

Bron: Al Jazeera

Volg Voetbaluitslagen.be op Facebook