Kameroen Kameroen
-

Wiki

De Kameroenese nationale voetbalploeg vertegenwoordigd Kameroen in zowel de FIFA-wedstrijden als de wedstrijden van de CAF (Confederatie van Afrikaans voetbal).

Het nationale elftal kon zich 8 keer kwalificeren voor de FIFA wereldbeker, meer dan eender welk Afrikaans land. Maar echt succesvol waren ze niet tijdens de WK's. Zo konden ze slechts 1 keer voorbij de groepsfases raken. In 1990 haalden ze als eerste Afrikaans land de kwartfinale tegen Engeland, deze wedstrijd verloor Kameroen in de verlengingen.

De Afrika Cup of Nations konden ze 5 keer winnen. Het nationale elftal van Kameroen won ook een gouden Olympische medaille tijdens de zomerspelen in Sydney in het jaar 2000. In Sydney wonnen ze de finale van Spanje na een penalty shoot-out. De wedstrijd zelf eindigde op 2-2, maar Kameroen kon er 5 binnentrappen en Spanje slechts 3.

Kalender wedstrijden

De 6 eerstkomende matchen van Kameroen. Om het volledige wedstrijdprogramma voor Kameroen te zien klik je op de groene knop onder dit overzicht.

Uitslagen

Meer over Kameroen

Bijnaam Kameroen
De bijnaam van het Kameroenese nationale elftal was in het Frans Les "Lions indomptables", wat zoveel wil zeggen als de ontembare leeuwen.

WK 1990
De beste wereldbekerprestatie van de Kameroenese ontembare leeuwen was die van tijdens het WK voetbal van 1990. In dat wereldkampioenschap kon Kameroen voorbij de groepsfases geraken en zelfs tot in de kwartfinale geraken.

Het indrukwekkende parcours begon bij het verslaan van Argentinië in de eerste ronde.

Daarna volgde er een spannende achtste finale waarin het tot de tweede verlengingen duurde eer de doelpunten begonnen te vallen. De acties in het voordeel voor Kameroenbegon voornamelijk door het inwisselen van Roger Milla. Deze scoorde in de tweede verlengen 2 doelpunten op 3 minuten tijden. Columbia kon er nog eentje binnenknikkeren maar het was Kameroen wat doorstootte naar de kwartfinale van het WK editie 1990.

In de kwartfinale wachtte Engeland op Kameroen. Het zou weer een geweldige strijd worden. In de reguliere speeltijd stond Kameroen op een gegeven moment 2-1 voor maar in minuut 83 kon de Engelse speler Lineker via een penalty de score gelijk brengen tot 2-2. Verlengingen... en opnieuw Lineker die met een penalty in minuut 106 van de verlengingen scoort. Kameroen ligt eruit maar is wel de enige Afrikaanse ploeg die het zover heeft geschopt op een WK voetbal.

Kwalificatie WK 2022
Kameroen kon zich voor het WK van 2022 in Qatar kwalificieren na het spelen van de CAF kwalificatieronden voor het WK. Aan deze Afrikaanse WK qualifiers namen 56 landen deel.

Er werden 3 rondes gespeeld. In ronde 1 spelen de 28 lagere ploegen op de FIFA ranking. Deze spelen enkele wedstrijden (gekozen via loting). De winnaars gaan door naar de tweede ronden en spelen daar tegen de sterkere ploegen in groepsfases.

In de derde ronde gaan de 10 groepswinnaars van ronde 2 het tegen elkaar opnemen in heen en terugwedstrijden. De 5 winnaars van deze wedstrijden kwalificeren zich voor de eindronden van het WK. Kameroen wist het te halen van Algerije, samen met Senegal, Ghana, Marokko en Tunesië.

Loting WK 2022, groep G
Kameroen komt via de lotingen in een vrij zware groep terecht. Ze zijn de underdog van groep G. Toppers van de groep zijn Brazilië en Servië. Zwitserland is een mogelijk gelijkspel of winstwedstrijd.

Wie is de bondscoach van Kameroen?
De nationale voetbalploeg van Kameroen wordt op dit moment gecoached door trainer Rigobert Song. Song was zelf international voor het Kameroenese elftal met 137 caps.

De 45-jarige ex-international vervangt sinds februari 2022 de Portugees Toni Conceição. Voor Conceição werd Kameroen gemanaged door de Nederlanders Clarence Seedorf en assistent Patrick Kluivert.

Volg Voetbaluitslagen.be op Facebook