Wat is een bloknummer in het Belgisch voetbal?

Vaak zie je bij een club of match naast de stamnummer ook de bloknummer van de ploeg staan. Of je ziet een getal achter de naam van de scheidsrechter staan. Deze nummers maken deel uit van het blokkensysteem dat de KBVB hanteert om verplaatsingskosten voor ondermeer scheidsrechters te bepalen.

1 blok staat gelijk aan 10 kilometer. Per doorkruiste blok krijgt de rechthebbende verplaatser een vergoeding voor zijn verplaatsing. Voor seizoen 2019-2020 bedroeg deze vergoeding 3 euro per blok. Met een minimum van 6 euro. Dit wil zeggen dat als een scheidsrechter zich over 1 blok verplaatst hij 6 euro krijgt en bij 3 blokken 9 euro.

Wil je zelf het aantal blokken berekenen? Dat kan. Volgens een scheidsrechterswebsite neem je de bloknummers en splits je deze op in groepen van 2 getallen. Stel dat we de afstand van Lokeren (1930) tot Stekene (1631) willen berekenen.

We nemen de eerste 2 getallen van de locaties en trekken deze van elkaar af:
19 - 16 = 3

We nemen de laatste 2 getallen van de locaties en trekken deze van elkaar af:
31 - 30 = 1

De resultaten van deze 2 berekeningen tellen we op en we weten dat de verplaatsing 4 blokken groot is. De rechthebbende zal dus in de huidige situatie 12 euro ontvangen.

Klik hier om meer over het blokkensysteem te lezen op de website van Voetbal Vlaanderen

Meer voetbal:
Voetbalweetjes
Volg Voetbaluitslagen.be op Facebook