Dieren die voetbaluitslagen voorspellen (video)
Bij grote toernooien zoals het EK of de wereldbeker voetbal worden er dieren gebruikt om de voetbaluitslagen van die toernooien te voorspellen. Paul de octopus is hierbij het bekendste dier dat voetbaluitslagen voorspelt.
Waarom worden dieren gebruikt voor het voorspellen van voetbaluitslagen?
Dieren worden gebruikt als een soort van gimmick, een reclamestunt als het ware om ook voetbal bij het gewone publiek aantrekkelijk te maken. Alle kranten gaan schrijven over de voorspellingen van de dieren, zoals Paul de octopus, en dat lokt natuurlijk veel nieuwsgierigheid en aandacht.
Welke dieren zijn er al gebruikt voor het voorspellen van de uitslagen?
Paul de Octopus
De bekendste is de octopus Paul. Octopus Paul voorspelde 12 van de 14 wedstrijden juist tijdens het WK van 2010. Paul woonde in het Sea Life Centre in Oberhausen in Duitsland. Paul de Octopus overleed in het jaar 2010 op 26 oktober.
De Chinese Panda's tijdens het WK
Voor het WK van 2022 in Qatar had China 2 pandaberen cadeau gegeven aan Qatar. De panda's heten Thuraya en Suhail. De voorspellingen van de Chinese pandaberen waren vrij nauwkeurig, zo voorspelden de pandaberen een aantal matchen in de eerste ronde correct in. Zoals de voorspelling dat Argentinië Kroatië zou verslaan in de halve finale van het WK in Qatar. En vooral de voorspelling dat Argentinië het WK 2022 zou winnen in de finale tegen Frankrijk.
Ook Nick de dolfijn voorspelt voetbaluitslagen
In Amerika is een dolfijn die voetbaluitslagen tijdens het WK heeft voorspeld. De dolfijn Nicholas (Nick) bevindt zich in het Clearwater Marine Aquarium. Clearwater is in Florida in de Verenigde Staten. Maar ... de 20-jarige tuimelaardolfijn had de uitslag van de finale van het WK verkeerd voorspeld. Nick voorspelde namelijk dat Frankrijk het zou winnen van Argentinië in de finale van het WK.
Hoe een dier trainen om voetbaluitslagen te voorspellen?
Je kan zelf een dier trainen om voetbaluitslagen te voorspellen. Dit doe je door gebruik te maken van het Pavlov-effect. Je zorgt ervoor dat je het dier stimuleert iets te doen en dat te belonen met een traktatie (snoepje of ander favoriet eten). De stimulatie kan een geur of visuele cue zijn. Bijvoorbeeld in het geval van de octopus wordt er een geur in de doorzichtige acrylaat boxen gedaan waar de octopus op reageert. Bij de dolfijn Nick en de panda's wordt er vermoedelijk gebruik gemaakt van een visuele trigger aan de achterkant van de A4-tjes met de vlaggen op.
Maar hoe maakt het dier dan de juiste keuze zul je denken. Vrij simpel, de verzorger van de dieren kijkt gewoon naar de voorspellingen van de bookmakers en bepaalt op basis van deze voorspelling waar het dier tegen aan moet tikken of op af moet gaan.